İçerik Yönetim Sistemi Türleri (CMS)

|

Neredeyse her CMS iki kısımdan oluşur: ön uç ve arka uç. Ön uç, kullanıcının etkileşimde bulunduğu kısımdır. Web siteleri bu kısımda görsel olarak yapılandırılır ve stil kazanır. Ön uç, şirketinizin markasıyla eşleşen zengin ve etkileşimli içerikler sunmak için HTML, CSS ve JavaScript’i bir araya getirir.

CMS’in arka ucu, bir web sitesine yeni içerik göndermek için kullanılan uygulamadır. İşlem, CMS’inizin ön ucuna kolayca içerik eklemek, oluşturmak ve yayınlamak için web arayüzüne erişerek başlar. HTML, CSS ve JavaScript bilmek yerine, Microsoft Word’e benzer bir arayüzde içerik yaratırsınız. Ardından arka uç, bu içeriği veritabanında depolar ve web sitesinin ön ucunda yayınlar.

Bu iki sistem birlikte CMS’i oluşturur. Web teknolojilerini anlamak zorunda kalmadan veya web uygulamanızı sıfırdan oluşturmadan içerik yayınlamanıza olanak tanır.

Bugün kullanılabilen farklı içerik yönetim sistemi türleri aşağıda sunulmaktadır.

1

Birleşik CMS

Birleşik CMS genellikle geleneksel CMS olarak adlandırılır. Bir web sitesinin veritabanına bağlanan ve veritabanını değiştiren, içeriği stilize bir ön uca yayınlayan tümüyle erişilebilir arka uç sunar.

Birleşik CMS her şey dahil bir çözüm olsa da yazılım hizmeti (SaaS) CMS ile arasındaki temel fark, birleşik CMS’in çalışmak için özel bir web barındırma hizmetine ihtiyaç duymasıdır. Web barındırma hizmeti görece uygun fiyatlı olsa da CMS yazılımının çalışması için belirli teknolojileri kurmak ve bakımlarını yapmak gerektiğini hatırlamak önemlidir.

Ayrıca, birleşik CMS sürekli kullanım için muhtemelen bir yöneticinin sistemi kurmasını ve yapılandırmasını gerektirir. WordPress birleşik CMS örneği olarak kullanıcılara yüklemeleri, web sitesi açmaları ve sonraki süreçte içerik yayınlamaları için eksiksiz bir paket sunar.

2

SaaS CMS

SaaS CMS de eksiksiz uçtan uca bir çözümdür ama birleşik CMS’in aksine, SaaS CMS bulutta barındırılır. Bu sayede kurulum, yükleme veya önceden yapılandırılmış web barındırma hizmeti gerektirmez.

SaaS tabanlı CMS, sunucu veya web barındırma konularındaki ek iş yükleri olmaksızın tüm özellikleri sunar. Web’de kolayca yer almaya ihtiyaç duyan şirketler için mükemmel bir çözümdür. Her tür kullanıcının hızla web siteleri oluşturmasına, içeriği yönetmesine ve dijital kanallar aracılığıyla dağıtmasına olanak tanır.

3

Ayrık CMS

Ayrık CMS’te web sitesinin sunum kısmı arka uçtan “ayrı” durumdadır. Teslimat sistemi web sitesi sunumunun arasında yer alır ve bir uygulama programlama arayüzü (API) aracılığıyla arka uca erişir.

Ayrık CMS, arka uçta yaratılan içerikle etkileşim kurmak için daha fazla esneklik sunan gelişmiş bir çözümdür. Örneğin, bir kuruluşun içerik arşivini mobil uygulamalar gibi yeni bir amaç için kullanmak istediğini düşünelim. Bu durumda, içerik ve bilgilerinizi arka uçta tutarlı biçimde korurken çok sayıda, uyarlanabilir uygulamayı desteklediği için ayrık CMS cazip bir çözümdür.

4

Arabirimsiz CMS

Başsız CMS yalnızca veritabanına erişen ve içeriği özel oluşturulmuş ön uç web uygulamasıyla depolayan bir arka uç sistemine sahiptir. Ayrık CMS’ten daha fazla esneklik sağlar ama diğer seçenekten çok daha fazla emek ister. Başsız CMS genellikle bir geliştiricinin ön uç uygulaması tasarlamasını, yaratmasını ve bağlamasını gerektirir.

Başsız CMS, içeriğine nasıl erişileceği konusunda tam kontrol ve esneklik isteyen kuruluşlar için iyi bir çözümdür. Ön uçta web sitesi, mobil uygulama veya diğer türlerde özel bir uygulamaya olanak tanırken içerik depolama ve organizasyon olanakları sunar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir